Ihmisen osa

“Valhe jää päähän. Se on kuin mikreeni. Totuus taas on kuin bumeranki. Se osuu otsaan, herättää mukavasti ja jatkaa siitä horisonttiin.”

Aihepulasta kärsivä kirjailija ja eläkkeellä oleva lankakauppias Salme Malmikunnas tekevät kaupat: Seitsemästätuhannesta eurosta Salme luovuttaa elämänsä kirjailijan käytettäväksi. Periaatteessa Salme ei pidä keksityistä tarinoista, mutta juuri nyt raha tulee tarpeeseen. Oman lapsen elämässä on nyt niin iso ja raskas asia, etteivät avuksi riitä äidin huolella ja harkitusti kirjoittamat postikortit. Niin Salme ja kirjailija alkavat keriä tarinaa rahasta ja sen puutteesta, itsensä ja muiden pettämisestä, mielikuvista ja todellisuudesta, surusta ja kostosta. Sen piiriin ajautuvat Salmen ja hänen lastensa lisäksi niin toimitusjohtajat, bussikuskit, poliisit kuin asunnottomatkin. Kaikkien heidän kohtalot kietoutuvat yhteen rajulla ja järkyttävällä tavalla, mutta tarinoissa on aina myös mahdollisuus uuteen alkuun.

Kari Hotakainen kirjoittaa terävästi ja salakavalalla huumorilla ostamisesta ja omistamisesta, totuudesta ja valheesta, satuttamisesta ja sovittamisesta. Hänen henkilönsä haparoivat eteenpäin maailmassa, josta kaikki vanhat rakenteet ja olemisen mallit ovat haihtuneet. Hotakaisen tiivis, aforistinen ilmaisu vetoaa yhtä lailla älyyn ja tunteisiin.

Ihmisen osa perustuu Kari Hotakaisen romaaniin, joka palkittiin vuonna 2011 ranskalaisella Prix Courrier International -palkinnolla.

Esityksen tiedot:

Alkuperäinen teos:
Kari Hotakainen
Ohjaus: Markku Ihamäki
Oikeudet: NDC
Liput: Aikuiset 20€
Eläkeläiset/opiskelijat/lapset 18€
Ryhmälippu 15€
Koko esitys 1890€
(142 paikkaa)

Rooleissa:

Tanja Thomsson – Salme
Tarmo Leppänen – Paavo / Hautajaisvieras / Ohikulkija
Minna Tiirikainen-James – Helena
Justiina Kallionpää – Sini
Ari Lauronen – Pekka
Taruanna Haarlo – Maija
Lari Koskinen – Sasha / Puhelinasiakas
Ida Viljanen – Kirjailija / Puhelinasiakas / Armas / Silminnäkijä
Markus Töhönen – Kimmo
Taija Piikkilä – Komisario Niittymäki / Vainajan tytär
Samu Sippola – Konsultti / Lihakauppias / Soitonopettaja
Pirre Bono – Puhelinasiakas / Mirjam / Irtisanottava / Nainen leipäjonossa