Syyskausi alkaa!

Teatterin syyskausi on käynnistymässä näillä hetkillä, ja sehän tarkoittaa myös blogisivun aktivoitumista kesätauon jälkeen! Luvassa on syksyn mittaan erilaisia kurkistuksia esityksiin, niiden valmisteluun ja teatterissa vaikuttaviin joukkoihin, sekä kertomuksia mm. siitä, mikä teatterissa vetää harrastuksena puoleensa. Päätin kuitenkin aloittaa haastattelemalla Forssan teatteriin paluun tehnyttä ohjaaja Pekka Laraa, jonka työstä pääsemme pian nauttimaan Kokkisopan muodossa.

”Olin siis jo päättänyt urani, rauhassa eläkkeellä ja ajattelin, että nuoremmat saa tehdä näitä hommia”, Lara aloitti, kun kysyin miltä tuntui palata Forssan teatteriin. Taustaa hänellä onkin Forssassa melkoisesti, sillä 2003 lähdettyään ohjaamaan yhtä teosta, hän huomasikin kuitenkin jääneensä teatteriimme 10 vuodeksi. ”Se yksi ohjaus johti toiseen ja niin poispäin ja niin se aika vierähti”, hän kertoo. Laran tehdessä lähtöä teatterin puheenjohtaja Keijo Koskimies kuitenkin kysyi, olisiko häntä mahdollista kysyä joskus vielä ohjaamaan Forssaan. ”No eihän koskaan pidä sanoa ’ei ikinä’, mutta en mä silloin ajatellut tänne palaavani. Sitten Keijo kuitenkin soitti, että tulenko ohjaamaan Kokkisoppaa… ja soitti siis tarpeeksi monta kertaa, saatiin sitten aikataulut ja muut asiat sopimaan yhteen niin ajattelin, että mikä ettei! Olihan se vähän ku olis himaan tullu muutaman reissun jälkeen.”, Lara selvitti naureskellen.

Kysyessäni, mikä Forssan teatterissa viehättää, saan kuulla monen laisia seikkoja: ”Olen Forssassa jo silloin alkujaan nähnyt valtavan potentiaalin osaamisessa, mutta se ei tietenkään ole koko juttu…Tämä on teatteri, johon tulee aina uutta väkeä, ja toisaalta täällä myös viihdytään ja kasvetaan pitkään. Teatterin johtokunta tekee jatkuvasti pitkäjänteistä työtä teatterin kehittämiseksi niin kaluston kuin tilojenkin osalta, ja koko ajan mennään pienin askelin eteenpäin.” Lara pitää myös maakunnissa tehtävää kulttuurityötä äärimäisen tärkeänä ja hän uskookin hiljenevien maakuntien tarvitsevan sote-keskustelun rinnalle myös keskustelua kulttuuritoiminnan maakunnallisesta järjestämisestä – teatteri kun on arvokas sosiaalinen väylä harrastajilleen esiripun molemmin puolin.

Vaan entäpä Kokkisoppa, mitäpä on ohjaajalla siitä sanottavaa viikkoa ennen ensi-iltaa?

Työryhmään Laralla on ainakin luottavainen olo, päätellen kehuista, joita hän antaa työryhmän panoksista jo ennen ensi-iltaa. ”Ei tässä enää viimeiselle viikolle ole jäljellä kuin hienosäätöä… hienosäätöä, ja paineiden kasvatusta. Mutta täytyy sanoa, että täällä on tulossa poikkeava syksy, kun saadaan nähdä kaksi ensi-iltaa isolla lavalla. Teokset kyllä täydentävät toisiaan, lähdetään liikkeelle kepeästi Kokkisopan kanssa, sitten tulee väliin kamarinäytelmänomaisempi Akseli ja Emiliet, sitten taas pikkujoulukauteen enemmän Kokkisoppaa.”, hän kertoo.

”Katsojat saavat tulla viettämään mukavaa, heittää vakavuuden narikkaan ja antaa mennä. Farssista kannattaa nauttia ilman sen suurempaa analyysia, vaikka siitäkin voi syvempiä merkityksiä löytää. Ennen kaikkea kannattaa ottaa mahdollisuus olla hetki arjen kiireiden ulkopuolella.”, Lara neuvoo vielä pilke silmäkulmassa.

 

Terkkuja myös puheenjohtajaltamme Keijolta:

”Meillä on todellakin mielenkiintoinen kausi tulossa, ja on kiva kokeilla, kuinka kaksi isoa ensi-iltaa toimii syksyllä! On myös ollut kiva huomata, että katsojilla on kiinnostusta syksyn ohjelmistoa kohtaan, sillä lippujakin on myyty ennakkoon jo mukavasti. Kannattaa kuitenkin muistaa teatteripassi, jolla pääsee katsomaan syksyn molemmat teokset. 30 euron hintainen passi on pieni kädenojennus aktiivikävijöitämme kohtaan – mutta toisaalta jos Forssan teatteri on vielä tuntematon, nyt siihen kannattaa tutustua etuhintaan! Nähdään teatterilla!”

 

Kokkisoppa ensi-illassa 16.9.2017 – Akseli ja Emiliet ensi-illassa 14.10.2017 – Teatteripassi myynnissä syyskuun loppuun