Kurkistus tulevaan ohjaajan silmin

17.2.2018 saa ensi-iltansa Carlo Collodin jo 1800-luvun lopulla kirjoittamien seikkailuiden pohjalta kirjoitettu näytelmä Pinokkio.
Pinokkio mukailee Italiaan sijoittuvaa tarinaa yksinäisestä puusepästä, joka veistää puunuken. Puunukke herää hyvän haltiattaren ansiosta eloon, ja puuseppä antaa sille nimen Pinokkio. Pinokkion valehdellessa tämän nenä kasvaa pituutta. Pinokkio joutuu melkoisiin seikkailuihin, Simo Sirkan opettaessa erottamaan oikean väärästä.

Yli kaksikymmentä näyttelijää ja reilut viisikymmentä roolia yhdessä näytelmässä Forssan Teatterin näyttämöllä. Ei siis turhaa väittää, että kyseessä on melkoinen suurproduktio! Tämä asettaa ennen kaikkea puvustukselle melkoiset paineet. Onneksi meidän teatterin puvustajat ovat melkoisia velhoja, joten luotan, että jokainen hahmo saa vaatteet päälleen ennen h-hetkeä.

Seppo on alkanut harjoituttaa tällä viikolla näytelmän lauluja näyttelijöillä pianon avulla ja ensimmäiset demoversiot varsinaisista musiikeista on saatu. Sen verran voin kertoa, että kyllä kuulostaa hyvältä!
Tänään aloitamme ensimmäiset koreografiaharjoitukset taustanauhojen kanssa. Luvassa on siis illalla paljon hikeä, mutta toivottavasti ei kuitenkaan kyyneleitä…

Lavalla nähdään paljon vanhoja tuttuja ja melkoisesti myös uusia lahjakkuuksia, mutta myös niin sanottuja ”paluumuuttajia” on saatu houkuteltua mukaan. Tai eipä ketään kovin paljon onneksi tarvinnut houkutella – kerran kun näyttämölle pääsee, niin useimmiten veri vetää sinne takaisin. Ennemmin tai myöhemmin.

Koe-esiintymiset olivat jo keväällä ja loppukesästä jatkettiin vielä koelauluilla. Pinokkiossa on peräti yksitoista laulua, joten paljon laulutaitoisiakin näyttelijöitä produktioon tarvittiin. Samalla katsottiin liikkumista, jotta oikeat roolihahmot löytäisivät varmasti oikeat näyttelijät tulkitsemaan kutakin hahmoa.

Harjoitukset on aloitettu hiljalleen jo lokakuun alussa lukuharjoituksilla. Luettiin näytelmää läpi ja tutustuttiin työryhmän kanssa toisiimme. Pari viikkoa myöhemmin siirryttiin päänäyttämölle harjoittelemaan varsinaisia kohtauksia. Aluksi oli havaittavissa aika-ajoin pientä ujostelua (niinkuin aina uuden näytelmän alussa), mutta pikkuhiljaa porukka on alkanut hitsautumaan tiiviimmäksi työryhmäksi.

Lavalla on koettu jo hienoa vuorovaikutusta ja saatu tehtyä vankka runko näytelmän kululle. Pian alkaa joulutauko, jonka jälkeen päästään hiomaan näytelmän nyansseja, kun saadaan käsikirjoitukset viimein pois käsistä. Tammikuussa alkaa tiivis harjoittelu, mutta siitä enemmän ensi vuoden puolella.

Leppoisaa joulun aikaa toivottaen,
Kirsi
Pinokkion ohjaaja